BEYŞEHİR-Beyşehir’de ekili tarım alanları sular altında kalan çiftçiler, bundan sorumlu tuttukları görevlilere tepki gösterdi.
Beyşehir-Isparta Karayolu’nun 4.kilometresinden geçerek Beyşehir Gölü’ne akan Sarıöz kanalı aşırı yağışlar nedeniyle taştı. Taşkın sularının karayolunu ulaşıma kapatmaması için çözüm arayan yetkililer, çareyi suların yönünü bölgedeki ekili arazilere doğru çevirmekte buldu.
Bu durum ekili alanları sular altında kalan çiftçilerin tepkisine yol açtı.
Karayolu üzerindeki köprü çalışmalarının tamamlanamadığı günlerde, Sarıöz kanalındaki su seviyesi yükselirken, taşkın sularının karayolunun ulaşıma kapanmasına engel olmak isteyen yetkililer, suyun bir bölümünün akışının yönünü bölgedeki ekili alanlara doğru drene etmeye başladı.
HUBUBAT EKİLİ ALANLAR SULAR ALTINDA
Bölgede buğday, arpa ve mercimek ekili arazilerinin sular altında kaldığını ve ürünün zarar görme tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını savunan çiftçilerle, bu yüzden görevliler arasında zaman zaman sert tartışmalar yaşandı.
Tarım alanlarına suyu aktaran büzün önünün kapatılmasını isteyen çiftçiler, bölgeyi terk etmezken, yaşanan soruna çözüm bulabilmek için yetkili aradı. Karayolları ekipleri de bölgeye gelip incelemelerde bulunurken, soruna bir türlü çözüm bulunamadı.
ÇİFTÇİLER GÖREVLİLERLE TARTIŞTI
Bunun üzerine yol üzerinde köprü inşaatını yürüten müteahhit firmanın görevlileri ile tartışmaya giren bazı çiftçiler, yaşananlara tepki gösterdi. Müteahhit firmada işçi olduğunu belirten bir görevli, kendisiyle tartışmaya giren çiftçilere çözüm için karayolları yetkililerini adres olarak gösterdi.
Ancak, bu sözlerden tatmin olmayan çiftçiler, ekili arazilerine su akışının durdurulması için iş makinelerinin devreye konulmasını istedi. Tepkiler üzerine müteahhit şirkete ait bir iş makinesi çalışma başlatarak, ekili alanlara suyu tahliye eden kanalı devre dışı bıraktı. Beyşehir Belediyesi’ne ait bir kepçe de gelerek servis yolu altından geçen büzlerin tıkanıklığını giderebilmek için bir süre çalışma yürüttü. Yapılan bu çalışmanın ardından kanalda su seviyesi daha da yükselmeye başlarken, karayolunu tehdit etmeye başladı.
ÇİFTÇİLER NE DİYOR?
Çiftçi Edip Şam, yaşanan sorunun çözüme kavuşması için dertlerini tüm yetkililere anlattıklarını ancak sıkıntılarının bir türlü giderilemediğini söyledi. Köprü inşaat çalışmaları nedeniyle devreye konulan servis yolunun altından geçen büzlerin Sarıöz kanalındaki taşkın sularını Beyşehir Gölü’ne drene edemediğini belirten Şam, “Kanalda akışı olan suyun büyük bölümü Beyşehir’i Isparta ve İzmir yönüne bağlayan karayolunun ulaşıma kapanmaması için ekili arazilerimize doğru yönlendirildi. Ancak, bu durum bizi mağdur edecek. Suyun akış yönünün değiştirilmesini istemiyoruz.”diye konuştu.
“TEHLİKEYİ GÜNLER ÖNCESİNDEN HABER VERMİŞTİK”
Çiftçi Halit Sarı ise, servis yolunun altına döşenen büzlerin kanaldaki suları yağış olması halinde drene edemeyeceğini günler öncesinden yetkililere bildirdiklerini ancak, önlem alınmadığını savundu. Ekili arazilere doğru tahliye kanalı yapılmasını yanlış bulan ve bunun çiftçilerin mağdur olması anlamına geldiğini dile getiren Sarı, “Aşırı yağışlar sonrasında tahmin ettiğimiz gibi oldu. Bu büzler kanalın sularını çekmedi ve çözümü ekili arazilerimizi sular altında bırakmakta buldular. Ayrıca, bu servis yolunda da aşırı yağışlar dolayısıyla çatlamalar var. Her an için tehlike hazır. Yarın iki gün sonra burada büyük bir kaza olsa, bunun vebali kimde olacak? Yetkililer duyarsız, müteahhit yetersiz. Arpa, buğday ve mercimek ekili yüzlerce dönüm arazilerimiz sular altında kaldı. Bu sular biraz daha arazilerde kalırsa ürün telef olacak. Yetkililerden sesimize kulak vermesini istiyoruz.”dedi.